Wil je rauwe melk kopen? Raw Milk Company!

25 januari 2019

Posted in Dieren en Toebehoren

Zelf had ik nog nooit eerder van rauwe melk of rauwe melk kopen gehoord. In ieder geval niet als af product. Natuurlijk wist ik wel dat melk eerst behandeld wordt om het langer houdbaar te maken en om bacteriën te doden, maar dat een groot deel of zelfs alles van dit proces niet noodzakelijk is wist ik niet. Rauwe zuivel zou veel gezondheidsvoordelen hebben ten opzichte van behandelde melkproducten en dat is een van de redenen dat de Raw Milk Company opgericht werd. De Raw Milk Company bestaat uit twee biologische melkveebedrijven, ’t Ecoloar van André en Tonny Mulder en Het Hengelman van Jos en Dorthy Elderink uit De Lutte. Het ene bedrijf produceert biologische melk waar vervolgens door het andere bedrijf rauwe melkproducten zoals hangop, yoghurt, kefir en jus de lait van worden gemaakt. Deze producten worden door heel Nederland verkocht en steeds meer mensen weten dat je rauwe melk kopen kunt.

Waarom zou ik rauwe melk kopen?

We kennen allemaal de melkproducten uit de supermarkt, de niet rauwe melkproducten. Maar wat is rauwe melk nou eigenlijk en waarom zou je rauwe melk kopen? Rauwe melk is in essentie melk die niet gepasteuriseerd, gesteriliseerd, gehomogeniseerd of gestandaardiseerd is. Dat houdt in dat alle functionele voedingsstoffen waaronder vitaminen en enzymen behouden blijven in de melk. Zo blijft ook het enzym lactase dat voorkomt in melk behouden en dit is onder andere goed voor onze darmflora omdat melk hierdoor makkelijker te verteren is. Rauwe melk kopen is dus gezond voor je darmen! Mensen met een koemelkallergie kunnen rauwe melk vaak beter verdagen en rauwe melk zou het risico op astma en eczeem verlagen. Daarnaast bevatten de producten van de Raw Milk Company een gunstige omega 3/6 verhouding doordat de koeien op biologische wijze worden gehouden en een speciaal dieet krijgen met veel gras maar ook kruiden, mineralen en zeezout. Ook krijgen de koeien geen soja, mais en tarwe, producten die in normale veehouderijen vaak wel aan het vee gevoerd worden. Omega 6 vetzuren zijn ontstekingsbevorderend terwijl omega 3 vetzuren ontstekingsremmend zijn, daarom is een goede balans heel belangrijk. Daarom is rauwe melk kopen van de Raw Milk Company dus extra gezond. In Nederland mag in de supermarkten geen onbewerkte melk worden verkocht. Wil je dus rauwe melk kopen dan moet je even bij de boerderijwinkel Melk & Honing van de Raw Milk Company in De Lutte langsgaan. Gelukkig kun je andere rauwe producten zoals

  • kefir
  • yoghurt
  • kefir hangop
  • yoghurt hangop
  • jus de lait

wel gewoon in winkels in Nederland en België vinden, in bijvoorbeeld gezondheidswinkels en biologische supermarkten. Waar je deze producten precies vindt kun je op de website opzoeken, www.rawmilkcompany.nl. 

Meer leren over rauwe melkproducten?

Natuurlijk kun je een kijkje nemen op de website van de Raw Milk Company, daar vind je namelijk een grote verzameling informatieve links en onderzoeken. Er is namelijk heel veel onderzoek gedaan naar de voordelen van rauwe melk kopen en een groot aantal daarvan heeft het bedrijf in een handig overzicht op hun website geplaatst. Veel leuker is het natuurlijk om in het echt meer over deze manier van melk verwerken te leren. En dat kan! Op de bovenverdieping van de fabriek is een presentatieruimte waar excursies en presentaties worden gehouden over rauwe melkproducten en hun gezondheidsvoordelen. Ook leer je tijdens zo’n excursie of presentatie meer over hoe het bedrijf is ontstaan en hoe het nu groeit. Daarnaast kun je op de biologische melkveehouderij Het Hengelman, waar de melk voor de producten vandaan komt, tussen 16:30 en 18:00 zien hoe de koeien gemolken worden in de moderne melkcarrousel. 

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn