Positief opvoeden

18 juli 2018

Posted in Coaching en Workshops

Als ouder wil je het beste voor je kind. Toch vinden sommige vaders en moeders het lastig om altijd de juiste keuze te maken met betrekking tot het opvoeden van het kind. Zeker de eerste jaren komt er veel op je af en de mogelijkheden en adviezen of wat wel en wat niet te doen, zijn nogal overweldigend. In tijden waarin we alles kunnen googelen, is het vinden van de juiste informatie niet altijd even makkelijk. Bij Pauline van Soldt kun je terecht voor opvoedingsondersteuning. Als je uitreikt naar een deskundige, dan wil dat helemaal niet zeggen dat je een slechte ouder bent of dat je niet weet wat je doet. Het zegt eerder iets over jouw bewustzijn en het feit dat je als ouder opstaat voor positieve ondersteuning. Pauline richt zich in praktijk op positief opvoeden. Waar hebben we het precies over als we het hebben over positief opvoeden? In positief opvoeden volgende de triple P methode staat, zoals de term al doet vermoeden, staat positief opvoeden centraal. Triple P staat voor Positief Pedagogisch Programma. Er zijn een aantal specifieke punten waar we naar kijken en aan werken wanneer de aan de slag gaan met positief opvoeden. We nemen ze even kort met je door zodat je beter weet waar we het over hebben als we het hebben over positief opvoeden:

  • Triple P legt de nadruk op het creeren van een veilige omgeving voor het kind;
  • Triple P stimuleert het doorbrengen van tijd met het kind en aandacht van ouder;
  • Triple P benadrukt het belang van duidelijkheid. Kinderen hebben grenzen nodig.

Positief opvoeden; denk ook aan jezelf

Het klinkt misschien gek, maar een goede opvoeding bestaat bij de gratie van je eigen welzijn als ouder. Daarom moet je bij positief opvoeden ook stilstaan bij jezelf. Als jij je goed voelt, dan draag je dat uit en kinderen zijn gevoelig en nemen dat op. Bij Positief opvoeden staat de zorg voor het zelf dus ook centraal. Bedenk als ouder wat je graag doet. Misschien hou je van rennen of ga je graag zwemmen. Blijf dat doen, want zo raak je het contact met je kind niet kwijt door jezelf enkel in dienst van de opvoeding te stellen. Positief opvoeden zorgt voor een positieve ontwikkeling van het kind waarin het zich vrij en veilig voelt dingen te ontdekken op zijn eigen tempo. Zoals we al eerder noteerde, grenzen stellen is voor kinderen van groot belang. Bij positief opvoeden en de triple P methode wordt veel aandacht besteed aan het scheppen van de grenzen. Wanneer er voor een kind te veel ruimte is, zal hij verdwaalt raken in de mogelijkheden. Het is de taak van de opvoeder om paal en perk aan die mogelijkheden te stellen zodat het kind in een veilige, afgebakende omgeving de wereld kan verkennen op het tempo dat bij het kind past.

Begeleiding bij opvoeden

Ben je op zoek naar begeleiding en zou je wel eens wat meer willen weten over positief opvoeden, dan kun je natuurlijk ook altijd even contact opnemen. Paulinevansoldt.nl richt zich op kinderen van nul tot twaalf jaar. Heb je kinderen van die leeftijd en wil je meer weten over de mogelijkheden, dan ben je bij Pauline helemaal op het juiste adres. Als ouder is er niets zo belangrijk als het welzijn van het kind. Je wilt dat je kind gelukkig is en dat het zich goed en veilig voelt. Het kan daarom nooit kwaad om te onderzoeken waar bij jou de verbeterpunten liggen. Kijken naar jou rol is een mooie eerste stap voor iedere ouder.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn