Ex weigert erkenning van kind? Lees dan verder!

29 november 2018

Posted in Juristen en Advocaten

In het kader van mijn onderzoek dit jaar over een ex die weigert de erkenning van een kind, schrijf ik een recensie over de advocate bij het bedrijf Meester & Meer advocaten & mediators. Omdat ik vaker hoorde over een ex die weigert tot erkenning van een kind besloot ik deze zaak te volgen. Ik wilde graag weten hoe zo’n situatie in de praktijk kon worden opgelost. In oktober van dit jaar mocht ik een zaak volgen van een bekende. Zij loopt stage bij een juridisch advieskantoor en kreeg te maken met een vrouw wiens ex steeds weigert tot erkenning van het kind. Dat scheidingen niet altijd vlekkeloos verlopen bleek hier absoluut het geval. Een zeer interessante zaak met een nog interessantere uitkomst: ex weigert niet langer erkenning kind. Deze uitkomst was niet gelukt zonder de hulp van de advocate. Alhoewel er een aantal(!) jaren overheen ging, de exen kwamen niet tot een oplossing en werden het niet eens. Deze situatie bleef zich voordoen, totdat contact werd gezocht met de advocate via vervangende-toestemming-zaken. Meesters & Meer advocaten & mediators is de naam van het bedrijf, dat gevestigd is in Utrecht. De stagiaire mocht dit bedrijf inschakelen omdat zij hoorde dat er vaker positieve resultaten behaald werden door hen. Dat bleek ook nu weer het geval. Het zorgt voor veel frustratie, wanneer een ex weigert: erkenning van een kind.

Het verloop: toch toestemming na ex die weigert erkenning van kind?

De ex weigert erkenning van kind, een nare situatie om mee te maken. In de maanden daarvoor mocht ik eens mee op cliëntbezoek, uit het verhaal van mevrouw volgde dat haar ex weigert tot erkenning van het kind. Hij wilde niets met haar te maken hebben, dat deed haar veel pijn. Wat nog meer knaagde was dat het leek alsof hij het deed om haar expres pijn te doen door haar ex die weigert dat erkenning van het kind moet plaatsvinden. Dit leek ook mij niet de bedoeling. Mevrouw was erg bang om de band met haar kind te verliezen. “Mijn ex weigert de erkenning van ons kind, kunt u mij alstublieft helpen?” Bij dit cliëntbezoek viel mij op dat de advocate erg meelevend was en het haar lukte om de vrouw enigszins gerust te stellen. Ze stelde dat we een erg sterke positie hadden in deze zaak en mevrouw zich geen zorgen meer hoefde te maken. Dit deed ze al te lang de afgelopen jaren. Wat ik daar meemaakte was ik niet gewend: het beeld dat bestond over deze wereld was dat alles snel moest worden afgehandeld, er geen ruimte was voor emoties en het  niveau voor cliënten onbegrijpelijk moeilijk was. Dit was alles wat ik niet had gedacht, in positieve zin. Weer een positieve uitkomst. Kort gezegd vond ik de volgende punten ontzettend goed:

  • Het kunnen meedenken in de wensen van de cliënt: 
  • Positieve benadering naar de cliënt en zaak toe
  • Heldere en concrete uitleg bij moeilijke elementen van de zaak: ex weigert erkenning van kind
  • De cliënt geruststellen
  • Nauwkeurig en toch in vlot tempo te werk gaan

Een onverwacht goede uitkomst

Het mooie van deze ervaring was dat de cliënt geen positieve uitkomst meer verwachtte. Door deze – voor haar – onverwacht goede uitkomst zag ze alles weer een beetje helder in. Het deed mij en de bekende (stagiaire) ook goed om te zien hoe belangrijk het is om een goed bedrijf in te schakelen. Hoe weet je of iemand net zo meeleeft als deze situatie het geval was? Bovenstaande punten zijn naar mijn mening net zo belangrijk als het verschaffen van correct juridisch advies.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn