Startershypotheek; je allereerste eigen huis!

21 juli 2019

Posted in Financiën en Verzekeringen

Hoe spannend, je eerste huis kopen! Hier komt veel bij kijken, onder andere een hypotheek afsluiten! Waar begin je? Wat ze bij hypadvies doen is niks meer en minder dan de onduidelijkheden wegwerken en een helder beeld scheppen. De startershypotheek is bedoeld voor mensen die voor het eerst een woning gaan kopen, hypadvies weet als geen ander waar je behoefte aan hebt! De mogelijkheden voor de startershypotheek zijn erg divers. Een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek, inkomstenbelasting… Allemaal dingen waar je te maken krijgt. De hypotheekadviseurs van hypadvies zijn gekwalificeerd, duidelijk een betrouwbaar. 

Het verschil tussen een startersleningen een startershypotheek

Twee dingen dat vaak door elkaar wordt gehaald is een startverlening en een startershypotheek. Een starterslening is een hypotheek die je afsluit via de gemeente en/of sVn, dit staat voor Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Zij bieden je een extra lening aan om je zo te voorzien van een maximale hypotheek. Zo is je droomhuis toch nog betaalbaar voor je. Je leent dus een extra bedrag waarover je e eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt. Deze bijdragen worden opgeteld bij jouw hypotheek en dit bedrag mag je later terug betalen. Een startershypotheek is niets minder dan een hypotheekvorm voor mensen die voor het eerst een huis voor hunzelf gaan kopen.  Let wel op dat je niet in aanmerking komt voor een starterslening als je voor de hoofdlening geld leent van de familie. Zowel de hoofdlening als de starterslening moeten onder de garantiestelling van de NHG vallen. Bij een familielening is dit dus niet mogelijk. 

De voor- en nadelen op een rijtje

Een startershypotheek heeft vanzelfsprekend zowel voor- als nadelen. Hieronder zet ik ze graag even onder elkaar voor je.

De voordelen van een starterhypotheek zijn:

  • Starters worden goed op weg geholpen. Doordat woningen tegenwoordig zo duur zijn, is het voor jongeren moeilijk om een hypotheek aan te gaan. Dankzij een starthypotheek kunnen jongeren met een beloftevolle toekomst toch een kans om zich te lanceren op de woningmarkt en om een huis te kunnen financieren 
  • Hypotheek is mogelijk op een jonge leeftijd. De startershypotheek maakt het mogelijk om al op relatief jonge leeftijd een woning te kunnen financieren. 
  • Een ander voordeel is dat je lagere maandkosten hebt

Echter kleven er ook zeker nadelen vast aan een startershypotheek, enkele voorbeelden van nadelen dat er bij komen kijken zijn onder andere:

  • Je mag dan wel lagere maandlasten hebben, maar je betaalt wel langer door. Tegenover de lagere maandlasten staat dat je langer maandlasten hebt; je moet de tweede lening in de laatste tien jaar immers ook nog aflossen. Bij een ‘normale’ annuïteitenhypotheek ben je na dertig jaar klaar. Uiteindelijk kost een startershypotheek je dus alleen maar meer geld. 
  • Je krijgt stress en druk op je loopbaan. Doordat de bank ervan uit gaat dat je toekomstperspectieven interessant genoeg zijn om je een startershyotheek aan te bieden, wordt ook van je verwacht dat je in de toekomst je inkomen zal kunnen verhogen. Dit kan een enorme druk zetten kopje beroepsleven en je loopbaan
  • Eventuele afhankelijk van de ouders. Sommige banken zijn relatief streng als het aankomt op het verlenen van een startershypotheek, ze nemen dan het zekere voor het onzekere en laten de ouders dan tekenen als medeschuldenaar. Dit kan de jongeren meer stress geven doordat ze toch nog financieel afhankelijk zijn van hun ouders. 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn