Dennenschors voor onze kwekerij

22 december 2018

Posted in Webwinkels en Webshops

Als kwekerij van verschillende soorten bloemen en planten kennen we al lange tijd de voordelen van dennenschors. Dit mooie natuurproduct heeft zeer veel voordelen en omdat we het mooi vinden om langs onze kassen en rondom de verschillende perken paden te hebben die natuurlijk aanvoelen, maar wel eenvoudig in het onderhoud zijn, hebben we ervoor gekozen om deze paden met dennenschors aan te leggen. Samen met het worteldoek dat we onder het dennenschors aanbrengen zijn de paden duurzaam belegd met het schors en zijn we ervan verzekerd dat we zo min mogelijk omkijken hebben naar het onderhoud van onze paden.

Per toeval het voordeel van dennenschors ontdekt

Zoals gezegd maken we al geruime tijd van dennenschors bij ons op de kwekerij. Wij kweken onder andere orchideeën en voor deze planten gebruiken wij al vele jaren schors, omdat ze hier heel goed op gedijen. Omdat het geen hout is, maar meer een kurkachtig materiaal is het zeer goed om dit soort schors als vulmateriaal voor potten te gebruiken, waarin de luchtwortels beschermd worden voor alle invloeden van buitenaf. Omdat een orchidee een plant is die in de natuur ook op takken van bomen groeien, is schors dus uitermate goed geschikt om te gebruiken voor het oppotten van deze planten. Aarde verstikt de luchtwortels en de schors geeft juist de ruimte om te groeien en om vocht aan de lucht te onttrekken. We weten dus wat voor voordelen dennenschors met zich meebrengen. Wat we nog niet direct doorhadden is hoe fijn het is om op dennenschors te lopen en te werken. Hier kwamen we per toeval achter, nadat bij het oppotten van de orchideeën het schors regelmatig op de grond viel en we zo een laagje schors op de vloer in de werkruimte hadden gecreëerd. Onze medewerkers merkte toen op dat:

  • Het schors heel veerkrachtig is
  • Het een isolerende laag op de grond biedt
  • Het voor elk seizoen zeer prettig in gebruik is

Het lopen op dennenschors heeft als voordeel dat het een zacht materiaal is dat de zware stappen van werkschoenen dempt. Hierdoor hebben onze medewerkers, die toch lang op hun benen moeten staan, gemerkt dat ze minder klachten aan hun knieën en heupen hebben. Daarnaast werkt het personeel het hele jaar door in kassen en die zijn slecht te verwarmen. Na vele jaren ervaring weten de mensen zich er wel op te kleden, maar ze merkte wel dat door het laagje dennenschors de koud die van de grond kwam minder werd. Vooral wanneer er sprake is van nachtvorst of vorst aan de grond is het een mooi isolerend laagje dat ervoor zorgt dat de voeten minder koud werden. In de zomer heeft dit het tegenovergestelde effect, omdat de kassen dan heel warm kunnen worden. Juist met het laagje dennenschors wordt de warmte als het water geabsorbeerd en vastgehouden. We hebben eerder met verschillende materialen in de kassen gewerkt en die gaven de warmte altijd weer af. Voor veel planten is dit prettig, maar niet noodzakelijk. Het dennenschors zorgt er daarmee voor dat de planten en onze medewerkers goed in de kassen kunnen gedijen.

Onze vaste partner in de levering van schors

We bestellen ons schors al geruime tijd op www.boomschors.nl, want Boomschors.nl is voor ons de beste partner voor het leveren van alle soorten schors. Of het nu gaat om de kassen, de paden en onze planten, het schors dat we bij Boomschors.nl afnemen voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen en wij weten uit ervaring waaraan schors moet voldoen. Kwaliteit is voor ons dan ook de basis waarop de schors het beste geselecteerd kan worden. Boomschors.nl is hiervoor gewoon de beste leverancier denkbaar. Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn