Waarom een houten regenton kopen?

19 april 2021

Posted in Webwinkels en Webshops

Steeds vaker zie je bij mensen een kunststof of houten regenton in de tuin staan. Dit kan je aan het denken zetten: is het ook iets voor ons om een dergelijk object te kopen? Wat zijn de voordelen ervan, oftewel: waarom zouden we dit doen? De aanschaf van een houten regenton kost immers wel geld, dus je wilt van tevoren wel weten wat de meerwaarde ervan is. Daar vertellen we hier graag iets meer over, zodat je kunt beoordelen of het voor jou ook een goede keus is om een dergelijke ton aan te schaffen.

Voordelen houten regenton

Waarschijnlijk is iedereen er inmiddels wel van op de hoogte dat we in Nederland steeds meer moeite krijgen met water. Eigenlijk om twee redenen. We hebben steeds vaker langere periodes waarin het niet regent en als het vervolgens regent, dan is er sprake van hoosbuien. Met een houten regenton los je dit natuurlijk niet op, maar je draagt wel bij aan een deel van de oplossing. Een probleem met de hoosbuien is dat het riool dit regenwater niet zo snel kan verwerken. Door een deel op te vangen, wordt het riool iets minder belast. Helemaal als meer mensen in jouw buurt regentonnen aan gaan schaffen. Tegelijkertijd komt het opgevangen water goed van pas in de drogere periodes, dan hoef je geen kraanwater te gebruiken om je planten, binnen en buiten, van water te voorzien. Zo verlaag je door je houten regenton dus de watervraag in droge periodes en dat is gunstig, alle beetjes helpen op dat moment. Daarnaast is het ook nog eens zo dat planten, zowel kamerplanten als buitenplanten, beter reageren op regenwater dan op kraanwater. Ook voor jouw planten is het dus niet verkeerd om een houten regenton te gaan gebruiken. Tot slot wordt jouw waterrekening zo ook iets lager. Nu is kraanwater in Nederland heel goedkoop, dus je zult de investering in de ton niet snel terugverdienen, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen.

Waarom hout?

De voordelen zijn dus duidelijk:

  • het riool wordt minder belast met regenwater
  • je verbruikt minder kraanwater
  • je waterrekening wordt lager
  • je planten worden gezonder

Maar waarom nu juist kiezen voor een houten regenton en niet voor een exemplaar van kunststof? Daar kunnen we twee redenen voor aanvoeren. In de eerste plaats is hout natuurlijk een duurzaam materiaal, dat weer gerecycled kan worden. Dit in tegenstelling tot kunststof exemplaren. Daarnaast is hout een natuurlijk materiaal, dat veel beter in je tuin past wat betreft uitstraling dan een kunststoffen ton. Heeft een houten regenton ook een minpunt? Een minpuntje is dat deze in het begin een beetje kan lekken. Dit heeft te maken met het feit dat het hout nog droog is en daardoor wat gekrompen is. Na twee weken flink nat te zijn geweest, zet alles helemaal uit en verdwijnen alle scheurtjes als sneeuw voor de zon. Dat is dus iets om in het begin rekening mee te houden. Heb jij interesse in een houten regenton? Ga dan naar regenton.nu. Je vindt daar volledig nieuwe exemplaren, maar ook modellen met een wat meer verweerde uitstraling voor extra sfeer.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn